Després de tres anys de parèntesi a causa de la pandèmia COVID-19, l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport i el Servei de la Gent Gran de l’Ajuntament de Salt han rellançat el Servei d’Actuació Clínica (SAC), un projecte que s’emmarca dins l’assignatura d’Aplicació d’Agents Físics de 2n curs del Grau en Fisioteràpia i que està coordinat per un equip de professors format pel Dr. Juan Serrano (titular de l’assignatura), Mercè Sala, Nil Jodar i Beñat Garmendia. En aquesta assignatura es posa en pràctica els coneixements que els alumnes han adquirit des que van iniciar el grau en assignatures com Anatomia, Fisiologia, Valoració en Fisioteràpia, Fonaments en Fisioteràpia, Massoteràpia, Teràpia Manual Osteoarticular, Cinesiteràpia i Biomecànica.
El SAC s’emmarca també dins un interès per a la promoció d’estratègies per a abordar problemes de salut en la població gran, la qual cosa pot ajudar a millorar la qualitat de vida en aquesta població i la salut comunitària de la població de Salt. Alguns dels objectius del SAC són:
- Realitzar un diagnòstic en fisioteràpia als pacients derivats del servei de gent gran de Salt per a establir un tractament de fisioteràpia durant les sessions del SAC.
- Realitzar un tractament de fisioteràpia centrat particularment a tractar rigideses com a dolors musculo-esquelètics.
- Aplicar un programa de tractament pautat on s’apliquen de manera sinèrgica agents físics, tècniques de massatge, mobilització articular i estiraments.
- Identificar els pacients que tinguin la presència de risc de dynapenia, sarcopènia obesitat abdominal i risc de caiguda en la valoració inicial. A més de realitzar un especial seguiment.
- Fomentar i promocionar una vida saludable, així com consells personalitzats en fisioteràpia.
- Fomentar la relació Inter-generacional.
El Servei d’Atenció Clínica s’ha posat en marxa aquest mes de març en el Campus de Salt i durant vuit sessions, els professors i alumnes de 2n curs del Grau en Fisioteràpia s’han organitzat per tenir cura de 70 pacients que seran visitats a les instal·lacions de l’EUSES.
Justificació del projecte SAC
La rigidesa i el dolor musculoesquelètic són comuns en persones grans. L’envelliment produeix canvis biològics en músculs, ossos i articulacions que poden portar a dolor i rigidesa. A més, les condicions mèdiques com l’osteoartritis, l’artritis reumatoide i la fibromiàlgia, entre altres, són més comunes en persones grans i poden contribuir a aquests símptomes.
El dolor i la rigidesa persistent interfereixen en la qualitat de vida, la participació social, així com accentua el declivi produït pel propi envelliment sobre: el perímetre de marxa, la massa muscular, la força, la flexibilitat, el risc de caiguda, el sobrepès i el greix visceral. Tot aquest declivi biològic i funcional és el focus d’interès prioritari de l’assignatura d’exercici terapèutic en patologies associades a l’envelliment, des d’on s’assenyala a l’obesitat abdominal i la sarcopènia com dues dels grans responsables d’accelerar aquesta deterioració.
A més, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut que l’obesitat abdominal i la sarcopènia són problemes de salut importants en la població gran. L’obesitat abdominal o visceral es caracteritza per l’acumulació de greix a la regió abdominal i s’ha associat amb un major risc de fractures, osteoartritis de genoll i maluc, malalties cròniques, com a diabetis, malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer entre altres. D’altra banda, la sarcopènia és la pèrdua de massa muscular i força que es produeix amb l’envelliment i s’ha relacionat amb major risc de caigudes, discapacitat, mortalitat de tota mena, així com una menor qualitat de vida en les persones gran, encara que el seu impacte és més fins i tot extens.