Durant els dies 17 i 18 de desembre i amb un gran èxit de participació ha tingut lloc el primer curs d’abordatge fisioterapèutic dels transtorns de l’ATM realitzat a les instal·lacions de l’EUSES de Salt. La formació ha estat impartida per Rosa Cabratosa, fisioterapeuta especialitzada en el tractament d’aquest tipus d’afeccions i que forma part del claustre docent de l’Escola impartint l’assignatura d’aquesta matèria dins dels estudis del Grau en Fisioteràpia.
Durant les 15 hores que va durar el curs, els fisioterapeutes presents van rebre una àmplia explicació dels conceptes anatomo-fisiològics de l’articulació témporo-mandibular i de les diferents patologies i síndromes clínics que se’n deriven d’una alteració en el funcionament de la mateixa. Rosa Cabratosa va explicar de forma extensa i molt entenedora com funciona d’una manera analítica l’ATM i quines són les implicacions que té amb d’altres sistemes i funcions de l’organisme, com poden ser la deglució, la fonació, l’equilibri o la postura, entre d’altres. En base a això, va argumentar el perquè de considerar a una persona de manera global en el moment de fer un tractament que implica a l’articulació, i no centrar-nos només en un abordatge local.
Posteriorment es va fer una detallada descripció de quines eren les maniobres d’exploració i tractament articular i quina caldria aplicar en cada un dels casos. Paral·lelament, els fisioterapeutes posaven en pràctica els continguts teòrics, fent aplicacions en parella de les diferents tècniques i adoptant el rol de “fisioterapeuta-pacient”.