Aquest dijous, L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha presentat a l’hospital de Santa Caterina el projecte de l’Imagenoma de l’Envelliment, un estudi pioner a tot el món que té com a objectiu la investigació del procés d’envelliment i dels seus determinants mitjançant biomarcadors d’imatge corporal integral basats en ressonància magnètica. Hi han estat presents representants de totes les empreses que han col·laborat en aquest projecte de l’IDIBGI, entre els quals de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport, que ha cedit una part de les seves instal·lacions; i també del Departament de Salut de la Generalitat, de l’IAS, de l’ICS, de l’IDI, de la UdG, de Canon Medical Systems i de CaixaBank.
El projecte ha estat liderat pel doctor Josep Puig Alcántara, investigador del grup d’Imatge Mèdica de l’IDIBGI, en col·laboració amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Doctor Pifarré, i ha requerit la participació de més de 1.000 voluntaris de les comarques gironines majors de 50 anys i amb un bon estat de salut en general. A tots els participants se’ls ha realitzat un estudi complet que inclou la mesura del pes, l’alçada, la pressió arterial, la dieta i el grau d’activitat física, un electrocardiograma, una ecografia de l’arteria caròtida, una analítica de sang, femta i orina, a més de diversos tests de salut mental i una ressonància magnètica de cos sencer. Un cop recollida aquesta informació es generarà una base de dades amb milers de variables que permetran configurar un dels estudis més complets pel que fa a patrons saludables d’envelliment.
L’impacte d’aquest projecte de recerca, amb una inversió superior al milió d’euros, és molt significatiu. La revisió detallada de l’estat de salut de més de 1.000 persones de les comarques gironines ha servit per detectar incidències que s’han pogut derivar a l’especialista corresponent. Però el més important serà l’explotació posterior de les dades que potencialment permetrà determinar pautes que cal seguir per aconseguir un envelliment saludable: establir-ne aquelles que es poden modificar i aquelles que hem de fer prevenció.