Hem parlat amb Roger Fernàndez, estudiant de 3r curs del Grau en Fisioteràpia d’EUSES, que fa les funcions de fisioterapeuta en el filial del Llagostera i que va ser l’heroi del partit de 1a catalana entre el Llagostera B i el Lloret. La seva ràpida intervenció per anar a reanimar un futbolista visitant que va caure a terra després d’una acció fortuïta i que s’havia empassat la llengua va ser decisiva per evitar que el partit acabés en una tragèdia.
Què va passar exactament?
Va ser una lluita per una pilota aèria entre el davanter i el nostre porter. No sé si l’impacte que va rebre el jugador del Lloret va ser amb el nostre porter o al caure a terra. L’àrbitre va fer sortir les assistències del Lloret però de seguida vaig veure que la cosa no anava bé i m’hi vaig afegir. Quan vaig arribar allà ja tenia la mirada perduda i li costava respirar perquè s’empassava la llengua. Tot va anar molt ràpid. El vaig posar en posició lateral de seguretat i amb el tub de Guedel li vaig obrir la boca i li vaig pescar la llengua. Mica en mica, el jugador va “tornar”…
Sense la seva intervenció, hauria pogut passar el pitjor?
La notícia hauria pogut ser una altra molt diferent. L’ambulància, per molt ràpid que hagués arribat, no sé si hi hauria pogut fer res. Quan tens la via aèria obstruïda, la reanimació ha de ser gairebé imminent. És qüestió de segons o de pocs minuts…
Ha esmentat el tub de Guedel. El porta sempre a sobre?
Sí. Forma part de la farmaciola. A banda de cremes, esprais freds, embenatges… també tenim aquestes coses. Esperes no haver-les de fer servi mai, però…
Sense el tub de Guedel, se n’hauria sortit?
Hauria estat més complicat. La gent que s’empassa la llengua fa molta força amb les dents i costa obrir-los la boca i mantenir-la oberta… Hauríem hagut d’improvisar amb qualsevol altre estri. El tub, amb forma corbada, està dissenyat precisament per això.
Va aprendre a EUSES fer servir el tub de Guedel?
