Aquest cap de setmana ha tingut lloc a l’EUSES del Campus de Salt el segon i últim mòdul del “curs de teràpia manual visceral per a fisioterapeutes”, que va iniciar-se amb un primer seminari el passat mes de novembre i que ha sumat un total de 30 hores lectives. És el primer cop que s’ha dut a terme una formació complerta d’aquesta temàtica a l’escola i ha permès als assistents ampliar considerablement el seu arsenal d’estratègies terapèutiques en el moment d’abordar als pacients, tant si consulten directament per una disfunció visceral com si ho fan per algun problema de l’aparell locomotor que pugui estar-hi relacionat d’una manera o una altra.
El curs ha estat impartit pel Sr. Xavier Hugas, fisioterapeuta i osteòpata, que compagina la seva pràctica clínica diària amb la docència especialitzada en la teràpia manual visceral i uroginecològica. El professor Hugas ha impartit formació als Màsters d’osteopatia de les Escoles Gimbernat (UAB), al de la FCS Blanquerna, al Màster d’Osteopatia de la Universidad Nacional de Córdoba (Argentina) i al de Pelviperineologia en Fisioteràpia per la Universidad de Castilla la Mancha. A part, participa activament com a docent en múltiples formacions nacionals i internacionals de teràpia manual per a fisioterapeutes, sent considerat un dels professors de referència i un reconegudíssim docent en la temàtica que ens ocupa.
A banda de fer un exhaustiu record anatòmic de les estructures implicades, durant la formació el Sr. Hugas ha instruït als inscrits en la manera de palpar i mobilitzar les diferents vísceres i òrgans abdominals, donant major importància a l’estómac, el fetge, i les diferents parts de l’intestí gros i el prim. Un cop ensinistrats els presents en els aspectes més mecànics d’execució de les tècniques, el docent va fer ús de multitud de casos clínics relacionats amb les disfuncions viscerals que van permetre integrar els continguts apresos dins de l’abordatge global del pacient.
Els assistents van manifestar la seva satisfacció en vers la formació i van destacar el fet de que estigués orientada des d’un punt de vista professionalitzador, cosa que permet una aplicació immediata en la pràctica clínica amb els seus pacients.
Les activitats de formació continuada es reprendran després de les vacances nadalenques amb l’inici, el mes de gener, de la 3a edició del “Curs d’abordatge fisioterapèutic dels trastorns de l’ATM i la columna cervical” , on encara hi ha places disponibles.