Rafel Magrinyà, director acadèmic de l’Escola Universitària de la Salut i Esport dels campus de Salt i de Terres de l’Ebre, també és l’entrenador de l’equip Genuine del Nàstic. Recentment, Tarragona ha estat la seu de la primera fase de la Liga Genuine, que organitza la Lliga de Futbol Professional. S’han celebrat un total de 54 partits i per les instal·lacions on s’ha desenvolupat la competició s’hi han aplegat més de 1.000 persones entre els futbolistes, entrenadors i membres del cos tècnic, afició, organització. La ciutat s’ha abocat amb l’esdeveniment i 300 Voluntaris Grana van treballar sense descans perquè aquesta primera fase (la segona es celebrarà a Sevilla) es desenvolupés de manera impecable. En aquesta entrevista, Rafel Magrinyà ens explica algun dels secrets d’aquesta Lliga Genuine.
Quines son les condicions que han de reunir els jugadors per participar en aquesta lliga?
Tenir més de 16 anys i acreditar un mínim d’un 33% de discapacitat intel·lectual.
Compartir abans que competir. Aquest és el lema…
I és molt adequat. Ja fa un any i mig que s’utilitza. Posa en valor el que sempre comentem d’avançar junts, de disfrutar del futbol plegats. No que la pilota sigui una lluita entre dos equips, sinó la possibilitat de disfrutar conjuntament de l’activitat física.
Quan et van oferir entrenar l’equip Genuine del Nàstic?
El dia de Sant Jordi de fa quatre anys, el director general del Nàstic, Lluís Fàbregas, amb el qual hi tinc una relació d’amistat, em va oferir aquesta possibilitat.
Quina relació tens amb els futbolistes?
Tenim, tot el cos tècnic, una relació molt propera amb tots els integrants de l’equip. I, a banda dels 43 nens que poden participar en la primera fase de la lliga Genuine, tenim 20 nens d’entre 5 i 15 anys que també participen en tots els entrenaments i amb els quals tenim una relació pràcticament de família.
Us va tocar jugar a casa. Com és un dia de partit? Us concentreu?
Els dies de partit són molt similars als de qualsevol equip de futbol base d’un nivell elevat, fins i tot similar al que seria un equip professional. Ens concentrem tot el cap de setmana a l’hotel, arribem al camp amb antelació, fem la xerrada prèvia a l’inici del partit i expliquem el funcionament que volem que hi hagi dins el camp
De tots els equips que has entrenat, aquest és el que més t’ha omplert a nivell personal?
Sense cap dubte, és el projecte que més m’ha aportat com a persona. He tingut també moments esportius molt bons dels quals en guardo un record especial com és el cas de l’etapa en el Barça en què vam aconseguir per primera vegada que el juvenil A guanyés els tres títols que hi havia en disputa. Des d’aquest punt de vista, pensava que mai podria fer una cosa que m’omplís tant com aquella, peró la veritat és que a nivell personal, els valors i l’alegria que t’aporta el projecte del Gimnàstic Genuine, no el puc comparar amb cap altra cosa que he fet fins ara.
Vau guanyar a l’Sporting (2-1) i van perdre contra el Vila-real (0-2) i el Betis (1-2). Com són els partits?
Els partits es divideixen en quatre parts de 10 minuts, que tenen resultat independent cadascuna d’elles. Al màxim que pots aspirar és guanyar 4-0 i el pitjor que et pot passar és perdre 4-0. Es allò del lema “Compartir abans que competir”. Val a dir, però, que tots tres partits van ser molt igualats. I estem molt satisfets de com vam anar perquè els rivals, en principi, tenien un nivell superior al que podíem oferir nosaltres. Però el cert és que vam competir molt bé. Tenim nois molt treballadors, plens d’il·lusió, que van disfrutar al màxim de l’experiència i que ho van donar tot.
La segona fase es jugarà a Sevilla. Esteu preparats?
Sempre estem preparats! Ens fa molta il·lusió anar a Sevilla i estem esperant que ens confirmin en quina de les dues dates possibles anem nosaltres per preparar l’equip que hi anirà així com tota la logística del viatge.
Entreneu? Us veieu sovint? O només les setmanes de competició?
Per a mi, el valor principal del projecte és la continuïtat i que l’activitat física sigui setmanal. Des d’aquest punt de vista, des del primer any entrenàvem tots els dilluns i des de fa un parell d’anys, a banda dels dilluns, gairebé tots els dissabtes llevat que tinguem competició. No només juguem la lliga Genuine. També ens conviden en altres tornejos.
A EUSES hi ha assignatura d’Activitat Física i Esport per a persones amb alguna discapacitat. S’estudia a tercer. I segurament deu ser de les més agraïdes…
Sempre que et planteges fer una activat amb persones amb algun tipus de discapacitat, en un primer moment, tant com a estudiant com també com a professional, tens certes reticències o pors des del punt de vista que no saps si ho faràs bé i estaràs a l’alçada del que el col·lectiu demana. Però una vegada t’endinses en la pròpia assignatura et sents molt motivat per tot el que t’aporta tant a nivell professional com personal i t’engresques a participar en activitats o feines relacionades amb diversitat funcional. Jo no havia treballat mai amb persones amb diversitat funcional, he tingut la possibilitat de fer-ho en aquests tres anys i es una oportunitat que agraeixo molt, que m’ha omplert molt a nivell personal i que, a nivell professional, he assolit una sèrie de coneixements i maneres de desenvolupar la feina que crec que han optimitzat també el meu rendiment.
També podeu veure els diferents reportatges que s’han fet sobre Rafel Magrinyà i l’equip Genuine del Nàstic: TV3, Diari de Tarragona.