El Servei d’Actuació Clínica (SAC), inclòs a l’assignatura d’Aplicació d’Agents Físics de 2n curs del Grau en Fisioteràpia de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES-UdG) va néixer fa quatre anys, fruit d’un conveni de col·laboració entre el Centre de Recursos de la Gent Gran de Salt, gestionat per l’Ajuntament d’aquest municipi i EUSES, la Universitat de la Salut i l’Esport. Aquest projecte és valorat molt positivament; doncs, permet als alumnes aplicar massatges i teràpies manuals en pacients reals i alhora, facilita l’accés a aquest tipus de servei a la gent gran. Per conèixer en detall l’essència d’aquesta experiència, coneixerem els punts de vista dels professors, Aida Cadellans i MiquelPuig; dos dels pacients,Anna i Ramon i finalment, dos dels alumnes, Pedro del Campo i Ariadna Costa.
La professoraAida Cadellans valora molt positivament aquesta iniciativa; doncs, considera que és molt beneficiosa per a totes les parts implicades. D’una banda, els pacients tenen al seu abast un servei de fisioteràpia que potser d’una altra manera, no podrien gaudir-ne. D’altra banda, els alumnes tenen l’oportunitat d’aplicar en 10 sessions, els coneixements dins d’un àmbit acadèmic, en el qual, compten amb la supervisió dels professors de l’assignatura d’Aplicació d’Agents Físics que els orienten, ajuden i assessoraren i finalment, des del punt de vist dels professors, segons Cadellans, també és molt interessant, perquè permet tenir una relació amb el pacient en viu i en directe.
En aquesta mateixa línia,Miquel Puig, Coordinador del Grau en Fisioteràpia d’EUSES-UdG i professor de l’assignatura d’Aplicació d’Agents Físics, també valora molt positivament el projecte SAC. En primer lloc, destaca la combinació entre la teoria ila pràctica; doncs, es treballa sobre el terreny, amb pacients reals. També afegeix que aquest tipus d’experiències, les puguin realitzar alumnes de 2n curs -queencara estan a la meitat del Grau-, és molt valuosa, ja que, aprenen com es treballa en el dia a dia, davant del pacient, amb l’assessorament d’un professorat en actiu en contacte amb la pràctica clínica. Puig també assenyala que des del punt de vista del professorat, es tracta d’una experiència molt enriquidora; doncs, els ajuda a qüestionar determinats aspectes i a reflexionar encara més. Finalment, també assenyala la valoració del tot positiva per part dels pacients.
La visió dels pacients, també és molt important. En aquesta ocasió, la coneixem a través de les opinions d’Anna Rica i Ramon. L’Anna és la presidenta de l’Associació de Fibromiàlgia de Salt i afirma que la seva experiència amb el SAC ha estat del tot favorable. Especialment, destaca la delicadesa i atenció dels alumnes a l’hora d’aplicar els massatges i la teràpia de rehabilitacióamb els pacients. En el seu cas, anteriorment va participar en altres tallers a EUSES, però en aquestaocasió, assenyala que ha aconseguit millorar considerablement, gràcies a un sistema basat en tècniques de relaxació. D’altra banda, el Ramon comenta que és la primera vegada que participa en aquest tipus de projecte. En el seu cas, va acudir perquè pateix una tendinitis a l’espatlla esquerra. Entre les bondats d’aquest projecte, a banda del bon tracte rebut per part de l’alumnat, en Ramon subratlla que a través del SAC,aconseguim fixar-nos en el nostrecos, un aspecte important i que no acostumem a atorgar-li la importància que es mereix per manca de temps.
Finalment, coneixem el punt de vista de dos alumnes de doble Grau, que en aquest moment estan cursant el 2n curs de Fisioteràpia: el Pedro Del Campo i l’Ariadna Costa. Com no podia ser menys, la valoració per part de l’alumnat ha estat del tot òptima. En concret, Del Campo destaca que l’assignatura d’Aplicació d’Agents Físicsi el SAC són matèries molt productives i educatives, amb un valor pedagog considerable;doncs, reprodueixen exactament una situació professional, ja que, hasde valorar i tractar amb persones. A més, segons Del Campo, aquest tipus de pràctiques ajuden a incrementar la velocitat de pensament; doncs, t’arriba un pacient amb una patologia i en 5-10 minuts has de valorar-la, diagnosticar i pautar un tractament. I això, hem tingut l’oportunitat de posar-ho molt en pràctica amb el SAC.
En aquest context, Ariadna Costa també valora molt satisfactòriament aquesta experiència i afegeix que a diferència de les classes teòriques,en les quals, tota problemàtica té una solució; en les classes pràctiques com és el cas del SAC, et trobes davant una pluralitat de casos, no tot és blanc o negre, sinó que hi ha més grisos. A més, a partir d’aquí,es poden extreure conclusions diverses, convertint-se tot plegat, en una enriquidora experiència acadèmica. Finalment, ambdós alumnes destaquen la confiança dels pacients envers l’alumnat. En tot moment, han acceptat lesteràpies i massatges que els hi hem proposat sense mostrar cap mena d’inseguretat.
En definitiva el projecte SAC és una mostra més de l’aplicació de la filosofia del ‘learning by doing’; és a dir, d’aprendre sobre la pràctica, a partir de casos reals. Aposta per una formació innovadora i de qualitat, estudiant el Grau en Fisioteràpia a EUSES-UdG (Campus de Salt).