Aquest dissabte 16 de juny ha tingut lloc el seminari tècnic de raonament clínic davant dels trastorns neuromusculesquelètics, que estava destinat a fisioterapeutes i al que van assistir més d’una vintena de professionals d’arreu de les comarques de Girona. La matinal de treball va comptar amb dues parts clarament diferenciades: un taller pràctic inicial i una taula de debat.
El taller inicial, que va durar al voltant de 4h, va ser dirigit per Xavier Sala, fisioterapeuta especialista en dolor miofascial i en temes de Raonament Clínic en Fisioteràpia, membre de l’equip de formació dels Seminaris Travell & Simons® i professor del Grau en Fisioteràpia a l’EUCS de Manresa. Xavier Sala és conegut a EUSES per la seva participació com a formador principal en el “Curs de tractament conservador i amb punció seca del dolor miofascial” que EUSES imparteix amb gran èxit des de fa anys dins del seu programa de Formació Continuada.
El seminari va permetre ordenar molts dels conceptes que cal tenir en compte per tal de poder desenvolupar el procés de valoració d’un pacient amb afeccions neuromusculoesquelètiques així com reflexionar críticament sobre el coneixement relacionat amb la Fisioteràpia en l’àmbit de l’abordatge d’un pacient afecte de lesions de l’aparell locomotor.
La segona part de la matinal de treball va ser una taula de debat en la que, a més del mateix Sr. Xavier Sala, també van participar els docents Miquel Puig i Francesc Xavier Guilayn, fisioterapeutes especialitzats en el tractament de pacients amb afeccions neuromusculesquelètiques. Ambdós professionals combinen l’exercici de la seva pràctica clínica amb la docència, impartint classes en els Graus de Fisioteràpia d’EUSES-UdG i de l’EUCS de Manresa, respectivament.
La taula rodona, moderada pel també fisioterapeuta i professor d’EUSES Pere Iglesias va generar un interessant debat amb múltiples aportacions dels assistents, tant en forma de preguntes cap als membres de la taula com de les reflexions que se’n derivaven de les discussions creuades dels especialistes.
A banda de l’interès que ja havia generat el taller per si mateix, la formació també va servir per a donar a conèixer la creació del Màster en Raonament Clínic en Fisioteràpia Neuromusculesquelètica que EUSES implementarà dins del seu programa formatiu el pròxim curs 2018-19.
La jornada va servir com a cloenda de les activitats de post-Grau 2017-18 que, a banda del Màster de Readaptació a l’Activitat Física i a la Competició Esportiva, ha estat complementada per la realització de formacions de temàtiques tan variades com l’abordatge fisioterapèutic dels trastorns de l’articulació témporo-mandibular, la reprogramació de la faixa abdominal, l’abordatge de les lesions de l’espatlla, el tractament conservador i amb punció seca del dolor miofascial, l’actuació de primers auxilis per part dels fisioterapeutes dins de la seva pràctica clínica o les formacions d’aprofundiment en l’estudi anatòmic sobre cadàver realitzades al laboratori d’Anatomia de la Facultat de Medicina de la UdG.
L’alt grau de satisfacció dels inscrits en totes i cadascuna de les formacions, ha animat a l’equip de Coordinació de Formació Contínua a seguir treballant en la mateixa línia de cara al pròxim curs acadèmic 2018-19.