La tecnologia està modificant la totalitat de disciplines i àmbits de les nostres vides, també la fisioteràpia, on progressivament estan naixent iniciatives molt útils que ajuden a millorar i agilitzar el dia a dia del fisioterapeuta. És el cas de l’aplicació ‘ThermoHuman’, un programa que analitza amb visió artificial les imatges tèrmiques dels esportistes per tal de detectar asimetries en la temperatura del cos i prevenir possibles sobrecàrregues i lesions musculars.
L’anàlisi es realitza de manera automàtica mitjançant un complex algoritme que detecta 80 regions musculars del cos. Posteriorment una aplicació s’encarrega de gestionar les dades. Sembla molt complex però el programa és molt fàcil d’utilitzar i facilita un examen de la condició física muscular.
El comportament de la temperatura del cos depèn de moltes variables i és força complex. Ara bé, el que sembla clar és que un punt de temperatura està relacionat amb un procés agut, és a dir si un genoll està més calent que l’altre vol dir que està demandant més sang. Per altra banda, una zona corporal més freda pot indicar una falta d’activitat, un problema vascular d’inhibició nerviosa o de protecció.
Aquesta eina ja s’ha convertit en indispensable en equips com l’Atlético de Madrid, el Huesca, el Newcastle o el PSG. I és que la tecnologia cada vegada és més precisa i els equips necessiten cuidar fins al màxim detall.
El professorat del Grau en Fisioteràpia està molt pendent de totes les novetats tecnològiques que es produeixen en l’àmbit de la fisioteràpia. Com la majoria de l’equip docent compagina les classes amb la seva pròpia activitat professional com a fisioterapeutes, han d’estar en un procés continu de formació, el que beneficia enormement als alumnes.