El Director del Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES-UdG), Adrià Martín, membre del comitè d’experts i expertes de l’Observatori Català de l’Esport en l’INEF de Catalunya i de la junta directiva de l’Associació Espanyola d’Investigació Social Aplicada a l’Esport (AEISAD) resumeix les principals sortides professionals dels graduats i graduades en CAFE, les vols conèixer?:
- Àmbit de la docència. Tal com assenyala Adrià Martín, els graduats/des poden exercir com a professors d’educació física, si prèviament realitzen el Màster de Formació de Professorat, una formació que els capacitarà per accedir a l’ensenyament i treballar com a professors d’educació física tant a secundària, com a ensenyaments esportius diversos, Cicles formatius de Grau Mig o Superior, activitats extraescolars, entre altres.
- Rendiment esportiu. En paraules del nostre Director de Grau, dins d’aquest àmbit, trobem la figura del preparador físic, una de les sortides professionals històriques i amb més recorregut per part dels graduats en CAFE. L’entrenament i preparació d’esportistes es pot exercir dins de qualsevol entitat esportiva, en esports d’equip o individual i fins i tot en els últims 5 o 10 anys, cal destacar que han aparegut noves professions vinculades a aquesta àrea, com per exemple: les de preparador físic vinculat a la força, a la resistència o la velocitat.
- Gestió esportiva. Inicialment, es tracta d’un dels àmbits més desconegut pels estudiants del Grau en CAFE. Ara bé, tal com assenyala Martín, és un dels sectors que actualment ocupa un major nombre de graduats. Aquest sector abasta des de la direcció esportiva, incloent-hi la planificació i gestió de tots els recursos humans i materials d’una entitat esportiva; la gestió d’instal·lacions esportives municipals o privades i la coordinació d’esdeveniments esportius, un sector en alça a tot Catalunya. D’altra banda, els graduats també podran treballar dins del món de l’empresa i ser emprenedors. En aquest context, també cal incloure les tasques de consultoria o assessorament esportiu a clubs o entitats esportives; així com, la incorporació dels graduats en CAFE àrees de prevenció de riscos laborals de multinacionals de Catalunya o Espanya, per tal de millorar l’estat de salut dels treballadors i reduir l’absentisme.
- Sector emergent relacionat amb la recreació, l’oci i el turisme. Dins d’aquest sector, hi ha diverses empreses vinculades al turisme esportiu, grups hotelers o càmpings que incorporen a les seves estructures a tècnics esportius, d’aquesta manera, ofereixen un servei de qualitat per a aquelles persones que s’estan allotjant en aquests establiments. Als creuers, cada vegada més, també treballen professionals de l’activitat física i l’esport per donar un servei de qualitat.
- Àmbit emergent relacionat amb el lleure. Habitualment, s’organitzen campus esportius, activitats multiesportives que ofereixen un servei d’educació, mitjançant l’activitat física a nens i nenes en etapes de formació.
- Sector emergent vinculat a les noves TIC en l’esport. En aquest sentit, Adrià Martín destaca que s’han establert sinergies amb ENTI-UB, la Universitat del Videojoc, amb la qual, busquen aquesta col·laboració en tecnologia per tal de millorar els serveis dins l’àmbit de l’activitat física i l’esport.
- Àmbit de la salut i el manteniment. Tal com afirma Martín, es tracta d’un nínxol de mercat molt atractiu, bàsicament perquè existeixen tota una sèrie de necessitats vinculades a l’envelliment de la població, els mals hàbits tant en la població infantil com en l’adulta… I tot això provoca que cada cop més, els estudis i investigacions científiques corroborin que l’estat de salut de les persones es pot millorar a través de la pràctica de l’exercici físic. Per tant, es tracta d’un àmbit molt interessant tant pels graduats en CAFE com pels graduats en Fisioteràpia.
El Grau en CAFE a EUSES-UdG, la Universitat de la Salut i l’Esport, et garanteix un futur ple d’oportunitats. No esperis més i fes ja la teva inscripció!