La tecnologia i les xarxes socials han impactat pràcticament la totalitat d’àmbits de la nostra vida quotidiana, també el de l’esport i la salut. Per una banda ha ajudat a millorar la comprensió que tenim sobre l’activitat física i el rendiment de l’organisme, però per altra presenta algunes preguntes que mereixen atenció. Com afecten les xarxes socials als atletes d’alt rendiment?
Les xarxes socials han donat l’oportunitat als atletes de connectar directament amb l’audiència, de la mateixa manera que els suposa una font d’ingressos addicionals al fer patrocinis amb diferents marques. En aquest sentit és innegable que aporten aspectes molt positius a la vida professional de l’atleta, però la seva incidència directa en el rendiment és un altre aspecte.
Un estudi recent ha explorat l’ús del Facebook en els esportistes d’alt rendiment i ha conclòs que és alarmant que una gran majoria dels atletes utilitzin aquesta xarxa social fins a dues hores abans de la competició, amb alguns fins i tot utilitzant-ho durant l’esdeveniment esportiu. L’estudi conclou que això pot crear ansietat esportiva, que a la vegada pot generar un gran ventall de problemes addicionals, com estrès o pèrdua d’atenció.
Tot sembla indicar que la millor manera d’utilitzar les xarxes socials és buscant el terme mitjà, utilitzar-les de tant en tant per crear una audiència que et doni suport i deixant passar ‘períodes d’abstinència’ en moments de competició esportiva.
Els estudiants del Grau de Ciències de l’Esport i l’Activitat Física (CAFE) de l’Escola Universitària de la Salut i de l’Esport (EUSES-UdG) podran aprendre tot sobre l’activitat física i el rendiment a les magnífiques instal·lacions del Campus de Salt, on un professorat de primer nivell acompanyarà a l’estudiant en tot moment.