Les grans empreses tecnològiques estan buscant models de negoci en l’àmbit de l’esport i la salut. Des de polseres intel·ligents, a kits electrònics o gimnasos connectats. Encara està per veure quina adaptació tindran tots aquests canvis, però el que està clar és que ofereix una nova sortida professional pel Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport: la de l’entrenador i/o el preparador físic virtual.
Sens dubte, una de les iniciatives més potents en aquest sentit és la de l’empresa d’Estats Units, Peloton, que ha tret al mercat una bicicleta amb una pantalla que permet visualitzar en temps real vídeos de classes dirigides per un entrenador. No es tracta d’una iniciativa aïllada ni que hagi passat desapercebuda, ja que des del 2015 ha aconseguit atreure inversions de 325 milions de dòlars de fons d’inversió.
Tot i el canvi de intermediari, l’entrenador o preparador físic haurà de seguir tenint un gran coneixement en fisiologia i l’activitat física, de tal manera que l’únic canvi important és el mitjà en el què es treballa. A més a més, això suposa una millor flexibilitat i comoditat tant per el client com per el preparador físics, ja que permet realitzar entrenaments a distància amb més facilitat i no estar lligats a un punt físic com pot ser un gimnàs.
En aquest sentit, l’Escola de la Salut i de l’Esport (EUSES-UdG) també participa en l’organització del curs Serious Games for Health and Sport, on s’estudia com es poden aplicar els videojocs i altres entorns virtuals a l’esport i la salut.
El que està clar és que l’entrenament presencial seguirà existint, i que la preparació virtual només serà un complement o un afegit, al menys a curt termini. Per això el professorat d’EUSES del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) està molt connectat al món laboral, ja que la majoria combina la docència amb la seva pròpia