Actualment, a la nostra societat existeixen tota una sèrie de necessitats vinculades a l’envelliment de la població, als mals hàbits alimentaris i a la falta d’exercici, tant en la població infantil com en l’adulta. A més, cada vegada es publiquen més estudis i investigacions científiques que corroboren que l’estat de salut de les persones es pot millorar a través de la pràctica de l’exercici físic. En aquest sentit, l’àmbit laboral de la salut es converteix en un nínxol de mercat molt atractiu pels graduats i graduades en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) a EUSES, la Universitat de la Salut i l’Esport.
Sens dubte, l’esport pot esdevenir un element clau, des del punt de vista de la prevenció i el tractament de les malalties i les lesions. En aquest àmbit, apareix amb força la figura professional del prescriptor/a de l’exercici físic, un expert que treballa al costat d’un metge de capçalera, d’un equip d’infermeria, fent el seguiment dels pacients derivats d’un centre d’atenció primària o ambulatori, amb l’objectiu que millorin la seva salut, a través de la pràctica de l’esport. A EUSES-UdG disposem d’un clar exemple en aquesta línia: el projecte assistencial amb pacients que potencialment poden desenvolupar una cardiopatia, coordinat pel professor del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), Eloi Arias, Coordinador de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Institut d’Assistència Sanitària.
Aquest projecte és pioner i únic a tot Catalunya. A més, es basa en la metodologia del ‘learning by doing’, abordant casos reals i permetent als estudiants que aprenguin a tractar els pacients, controlant aquests factors de risc, a través de l’exercici físic i una nutrició més saludable. En aquest context, el professor Arias va assenyalar que és totalment necessària la funció preventiva de prescriure exercici físic, per tal d’evitar que malalts amb risc de patir un problema de salut, l’acabin desenvolupant i d’aquesta manera, també evitar el col·lapse del sistema sanitari.
En aquest àmbit, també cal esmentar un professional a mig camí entre el rendiment esportiu i la salut: el readaptador/a esportiu/va, és a dir, el responsable de la prevenció i la recuperació de la salut, mitjançant l’activitat física i l’esport. És l’encarregat de què els esportistes puguin reprendre l’activitat, el ‘Return to play’, amb plenes garanties, després d’una lesió. La readaptació esportiva, també s’ha d’entendre des d’una perspectiva de treball interdisciplinària entre els diferents agents de l’àmbit de la salut: metges, osteòpates, fisioterapeutes, preparadors físics, entre d’altres. Al Grau en CAFE, disposem d’un autèntic expert en readaptació esportiva, el professor Marc Madruga, Doctorand al programa “Exercici físic i salut” (Universitat de Girona) i membre del grup de recerca Physical Activity and Sport Research (PHAS).
Finalment, cal tenir en compte el paper del graduat/da en CAFE en centres de salut integral, gimnasos i en general, a programes d’exercici físic, adaptats a la tercera edat, a discapacitats o a altres grups que mereixen una atenció especial. En aquest context, també s’ha de tenir present el creixent protagonisme del fitness, on apareixen figures com l’entrenador personal o el tècnic de sala de fitness, d’activitats dirigides, etc. Els quals treballen per a la millora de la salut dels usuaris d’una determinada instal·lació esportiva.
L’àmbit de la salut ofereix un ampli ventall d’oportunitats professionals als graduats/des en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Descobreix-les estudiant a EUSES, la Universitat de la Salut i l’Esport.