Un nivell adequat d’activitat física redueix el risc de patir malalties com la hipertensió, la cardiopatia coronària, els accidents cerebrovasculars, la diabetis, entre altres. A més, contribueix a la millora de la salut òssia, funcional i al control del pes. En aquest sentit, l’àmbit de la salut i el manteniment s’està convertint en un sector laboral ple d’oportunitats, pel que fa a la inserció laboral dels graduats i graduades en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE).
Actualment, un important percentatge d’alumnes que estan cursant CAFE s’especialitzen en salut o fins i tot, decideixen portar a terme la doble titulació en CAFE + Fisioteràpia. Aquesta especialització els permetrà tenir al seu abast un nínxol de mercat molt atractiu, bàsicament perquè existeixen tota una sèrie de necessitats vinculades a l’envelliment de la població, els mals hàbits tant en la població infantil com en l’adulta… Tots aquests aspectes confirmen que cada vegada més, els estudis i investigacions científiques corroborin que mitjançant l’exercici físic es pot millorar l’estat de salut de les persones.
En aquest context, apareix amb força la figura professional del prescriptor de l’exercici físic, un professional amb amplis coneixements tècnics que treballa de forma coordinada amb un equip de treball multidisciplinari, format per metges de capçalera, fisioterapeutes, un equip d’infermeria, fent el seguiment de diversos pacients. Avui dia, ja s’està protocol·litzant la prescripció d’exercici físic, en substitució o com a complement dels tractaments farmacològics.
A més, el nou Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya remarca la importància d’aquest professional per reduir el sedentarisme i adoptar hàbits saludables. En concret, la Comissió d’Experts en Activitat Física i Salut del Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC) ha concretat 16 propostes encaminades a la inclusió de preparadors físics especialistes en salut– titulats universitaris en CAFE, amb formació de postgrau- a la xarxa sanitària pública per poder establir un sistema de derivació entre professionals, similar al que funciona amb d’altres especialitats. Altres mesures que es proposen són: la inclusió de petits gimnasos als hospitals; fomentar i promoure la creació de centres multidisciplinaris, incloent-hi preparadors físics especialistes en salut; incloure les sessions de reeducació funcional per part de preparadors físics especialistes en salut, entre altres.
Finalment, cal assenyalar que al Campus de Salt, disposem d’un exemple recent per a la promoció de la figura del prescriptor: el projecte del professor del Grau en CAFE d’EUSES-UdG, Eloi Arias, Coordinador de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Institut d’Assistència Sanitària que va encapçalar un projecte assistencial amb pacients que potencialment podien desenvolupar una cardiopatia. La iniciativa, pionera i única a tot Catalunya, es va basar en la metodologia del ‘learning by doing’, abordant casos reals i permetent als estudiants que aprenguessin a tractar els pacients, controlant aquests factors de risc, a través de l’exercici físic i una nutrició més saludable.
En definitiva, cada vegada som més conscients del fet que l’activitat física contribueix de manera significativa a la millora de la salut i del benestar personal i col·lectiu. Si t’apassiona l’esport i la salut, estudia el Grau en CAFE a EUSES, la Universitat de la Salut i l’Esport.