El professor del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), Eloi Arias, Coordinador de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Institut d’Assistència Sanitària, encapçala a EUSES, la Universitat de la Salut i l’Esport, un projecte assistencial amb pacients que potencialment poden desenvolupar una cardiopatia. Es tracta d’un projecte pioner i únic a tot Catalunya. A més, es basa en la metodologia del ‘learning by doing’, abordant casos reals i permetent als estudiants que aprenguin a tractar els pacients, controlant aquests factors de risc, a través de l’exercici físic i una nutrició més saludable.
Al llarg d’aquest projecte, els alumnes del Grau en CAFE tenen l’oportunitat d’entrar en contacte amb pacients, facilitats pel Centre d’Atenció Primària de Salt, que presenten un o més dels quatre principals factors de risc cardiovascular: hipertensió, colesterol, hiperglucèmia o diabetis II i el tabac; tot i que la majoria encara no ha desenvolupat cap malaltia cardíaca. En aquest aspecte, cal assenyalar que és totalment necessària la funció preventiva de prescriure exercici físic, per tal d’evitar que malalts amb risc de patir problema coronari l’acabin desenvolupant i d’aquesta manera, també evitar el col·lapse del sistema sanitari. En aquest sentit, la figura del graduat/da en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport és cabdal.
Bàsicament, el que s’intenta és que els alumnes tinguin una praxi directa amb persones amb risc de patir una malaltia cardiovascular, intentant introduir-los hàbits saludables, a través de la pràctica de l’exercici físic i d’una nutrició més equilibrada, per tal de reduir aquests factors de risc i d’aquesta manera, minimitzar les possibilitats de patir una futura malaltia cardíaca.
A més, tal com comenta el professor Eloi Arias tant els alumnes com els pacients estan molt satisfets amb aquest projecte. D’una banda, els estudiants de forma voluntària tenen l’oportunitat de posar en pràctica els seus coneixements i sintetitzar tot allò que han après. Els alumnes s’adonen del fet que un malalt amb risc cardiovascular acostuma a ser un malalt pluripatològic. En definitiva, aprenen a tractar un pacient amb totes les seves vicissituds, amb els pros i contres; aprenent a resumir allò que han après durant el grau. En aquest sentit, Arias també assenyala que en un principi, els estudis de CAFE s’havien enfocat quasi exclusivament a l’alt rendiment, però, afortunadament, cada vegada més, s’inclou l’àmbit de la salut i això implica un ampli coneixement de les malalties, l’entrenament i alhora, desenvolupar una gran capacitat de síntesi.
D’altra banda, els pacients estan encantats perquè se’ls ofereix una atenció molt específica i personalitzada. Durant tres mesos aquestes persones es distribueixen en grups de treball, on cadascun d’ell tindrà a la seva disposició quatre o cinc alumnes. Al llarg d’aquest procés, se’ls donaran unes pautes d’entrenament, d’exercici físic, però també nutricionals. A més, se’ls farà una analítica inicial abans de començar el projecte i una altra final per tal de comprovar si han millorat valors com els del sucre o el colesterol, després de practicar exercici físic i seguir una alimentació més saludable. Dia a dia, també se’ls prendrà la tensió abans i després de practicar exercici físic. També cal afegir que els alumnes s’esforcen molt, estan molt implicats i s’hi dediquen moltes hores. Per tot plegat, Eloi Arias creu que aquest projecte assistencial continuarà portant-se a terme durant anys, ampliant-se i millorant fins a convertir-se en un projecte científic i de recerca.
Posa en pràctica els teus coneixements amb pacients reals; estudiant el Grau en CAFE a EUSES-UdG, la Universitat de la Salut i l’Esport.