Segons l’Anuari d’Estadístiques Esportives 2017 del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, es produeix una major inserció laboral dels joves en l’àmbit de l’esport. Especialment, a la franja d’edats compresa entre els 16 als 24 anys, l’ocupació representa el 19% davant del 4,5% del total. L’avantatge continua mantenint-se d’una forma més moderada, a la franja d’edats dels 25 als 34 anys. En aquest cas, representen el 28,9%, davant el 20,6% del total. A més, els futurs professionals de l’esport disposen d’un alt nivell de formació acadèmica. La taxa de formació acadèmica, també és més elevada en comparació amb la mitja, un 49,8% enfront del 42,1%.
Pel que fa a les ocupacions vinculades a l’esport, aquest Anuari considera la gestió d’instal·lacions, les activitats dels clubs, els gimnasos, la fabricació d’articles esportius i les ocupacions d’esportistes, entrenadors, instructors esportius com a llocs de treball directament relacionats amb aquest sector; donant ocupació a un total de 194.000 persones. En aquest sentit, també es mostra en xifres el percentatge d’empreses que es dediquen a l’àmbit esportiu. Les grans protagonistes són les empreses que es dediquen a la gestió instal·lacions, activitats dels clubs esportius i gimnasos que representen el 79,2%; seguides d’empreses dedicades al comerç d’articles esportius amb un 20,2% i amb distància i en tercera posició, les empreses de fabricació d’articles esportius amb el 0,6%.
Quant a la tipologia d’empreses esportives, cal destacar que el 43,1% són de dimensions petites (1-5 treballadors); el 13,6%, de 6 a 49 treballadors i l’1,1% són de major volum (més de 50 assalariats). Pel que fa a la procedència d’aquestes empreses, Catalunya encapçala posicions amb el 17,3%, seguida per la Comunitat de Madrid amb el 15,2%, Andalusia: 14,9% i la Comunitat Valenciana: 10,3%.
D’altra banda, entre les moltes dades tractades en aquest Anuari, també es posa de manifest les despeses de les llars en esport. A grans trets, es destaca que han arribat a un total de 4.443.2 M €, augmentat en un 5,5%. També es constata que la despesa mitjana per llar és de 241,8 €; la mitjana per persona és de 96,7% i la despesa en serveis recreatius i esportius és del 74,5%. Finalment, la despesa per comunitats autònomes en esport, cal ordenar-la de la següent manera: Navarra, País Basc, Aragó, La Rioja, Balears, Canàries i Catalunya.
En definitiva, tenint en compte les dades de l’Anuari d’Estadístiques Esportives 2017, les perspectives pel sector de l’esport són del tot positives. Si vols dedicar-te a una professió de futur i accedir amb més facilitat al mercat laboral; estudia el Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) a EUSES-UdG (Campus de Salt).