Els graduats i graduades en el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) a EUSES-UdG, la Universitat de la Salut i l’Esport, poden dedicar-se a un sector professional en alça: la gestió esportiva. Es tracta d’un àmbit que uneix el món de l’esport amb la gestió empresarial. L’Observatori Català de l’Esport, que compleix 10 anys, ens mostra les tendències més significatives del sector al llarg d’aquesta dècada, analitzant les persones que fan esport, la manera com el fan i els llocs on el practiquen. També, es dedica un apartat a la competició, a les organitzacions que conformen el sistema esportiu, i es diferencien entre clubs i federacions, ajuntaments i empreses de serveis esportius, entre molts altres aspectes.
Tal com mostra l’Observatori, l’àmbit de l’esport és un sector en constant creixement, tal com demostren les següents dades: 40.644 espais esportius i instal·lacions, 18.764 entitats i clubs esportius; 73 federacions; més de 630.000 llicències d’esport federat o els 45 consells esportius. Pel que fa a l’àmbit de la gestió esportiva, els graduats/des en CAFE poden optar a diverses posicions laborals com: la gestió d’empreses de serveis i productes esportius; la gestió d’equipaments esportius; la gestió d’esdeveniments esportius; la gestió de projectes esportius i turísticesportius; la consultoria esportiva; la direcció d’organització esportiva del sector públic o privat i l’emprenedoria.
En conseqüència, els nous titulats/des en CAFE poden desenvolupar tasques de gestió i coordinació en diferents àmbits professionals com per exemple a:
Les instal·lacions esportives. La tendència actual va més enllà de les instal·lacions esportives convencionals. Per això, els parcs, muntanyes, rius, carrers… són llocs, on cada vegada més, s’organitzen activitats esportives. Això mostra una nova forma d’expressió de l’esport que demana dur a terme accions destinades a fer compatible la pràctica esportiva amb altres usos de l’espai. Segons el Cens d’Equipaments Esportius de Catalunya (CEEC), el percentatge d’instal·lacions i espais esportius segons el territori és: el 45% a l’àrea metropolitana de Barcelona, el 18% a les comarques gironines i el 9% al Camp de Tarragona.
Els clubs i entitats. Aquí la figura del graduat/da en CAFE, també pren importància com un professional necessari per gestionar aquests centres. L’Observatori destaca que als clubs grans, de més de 1.000 persones associades, s’ha passat del 39% de persones voluntàries al 23% (any 2009). Tot i que no es coneixen les causes d’aquest sensible canvi, és possible que vingui donat per la regularització del personal remunerat en els clubs esportius. Quant a la distribució territorial, cal dir que més de la meitat dels clubs esportius catalans es concentren a l’àmbit metropolità (58,1%), segueixen, les comarques centrals (10,4%) i les comarques gironines (10,6%).
Ajuntaments i institucions públiques. Entre el 2010 i 2015, es constata una major qualificació acadèmica dels professionals i responsables dels serveis d’esports o regidors d’aquest àmbit. És a dir, s’ha produït un increment del nombre de persones titulades amb formació universitària especialitzada en esport. En aquest sentit, el Grau en CAFE t’aportarà la formació necessària per poder exercir amb èxit a qualsevol entitat de l’àmbit públic.
Empreses de serveis esportius. Des del 2006, s’ha produït un augment del 77,81%. L’any 2015, un 51,56% de les empreses tenien com a màxim 5 treballadors, i el 95,42% en tenien menys de 20. Es tracta d’un sector en permanent creixement i renovació; doncs, està format en gran part per microempreses i petites empreses.
Organització d’esdeveniments esportius. Segons aquest informe, l’any 2016 es van organitzar un total de 177 esdeveniments, 123 dels quals, a nivell estatal. En aquest sentit, cal assenyalar que el Grau en CAFE t’aportarà una sòlida base teòrica i pràctica perquè siguis capaç de gestionar qualsevol esdeveniment esportiu en tots els seus vessants, des de la logística, els espònsors, la seguretat, etc.
La gestió esportiva és un àmbit de futur; dedica’t amb plenes garanties, estudiant el Grau en CAFE a EUSES-UdG, la Universitat de la Salut i l’Esport.
En aquest enllaç, pots consultar al complet l’Observatori Català de l’Esport 2006-2016.