Les ciències de l’esport i la medicina necessiten especialistes que puguin interpretar la multitud de dades i estadístiques que sorgeixen en aquest àmbit, és per això que el bioestadista esportiu és un perfil professional amb una demanda creixent.
Un dels exemples que segur que recordareu és a la pel·lícula Moneyball, on Brad Pitt i Jonah Hill reviuen la història de Billy Beane, mànager general dels Oakland Athletics, que utilitza un enfocament estadístic per millorar la competitivitat de l’equip suplint un baix pressupost.
En l’àmbit de les lesions, la bioestadística també té molt camp per córrer. Els clubs d’elit necessiten conèixer tots els detalls possibles (on i quan es produeixen) per tal d’entendre el perquè de les lesions i sobretot per prevenir-les.
Poder conèixer les condicions exactes del moment abans d’una lesió pot ser vital per evitar que es torni a repetir. Aquesta disciplina utilitza un gran ventall de dades, per poder definir tendències, és per això que es necessita també crear sinergies amb el sector del big data, sens dubte una de les tendències que marcarà el futur.
El doctor i professor del Grau en CAFE d’EUSES-UdG, Martí Casals, és una referència en aquesta disciplina, i un dels impulsors de la professió del bioestadista esportiu. De fet, un article acadèmic realitzat amb la col·laboració de Caroline Finch, de la Federation University d’Austràlia, examina aquest camp i conclou que té una rellevància enorme en la prevenció de lesions.
https://www.youtube.com/watch?v=B3hrTTJ4Vwo&feature=youtu.be
El professorat d’EUSES-UdG és molt actiu en l’àmbit de la investigació acadèmica, ja que la Universitat de la Salut i l’Esport creu que la millor manera de transmetre coneixement als alumnes és estar en un procés de permanent actualització i al corrent de les noves tendències del món de l’esport.