Avui entrevistem a Jordi Sabaté, estudiant del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a EUSES-UdG, a la promoció del 2010-2014. En Jordi ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la gestió esportiva, organitzant esdeveniments i treballant com a tècnic d’esports per a institucions com els Jocs del Mediterrani de Tarragona del 2018.
- Què vol dir ser un ‘tècnic d’esports’? Com definiries aquesta sortida laboral del Grau en CAFE?
Un tècnic d’esports és l’encarregat de crear i gestionar els canals de comunicació per detectar les necessitats, demandes, inquietuds i propostes relacionades amb l’àmbit esportiu. A més a més, desenvolupa el programa per assegurar que vagi en les direccions adequades, coordinant-se amb les altres àrees, per aconseguir l’objectiu comú i, d’aquesta manera, dissenyar, planificar, executar i valorar diferents activitats esportives.
En relació amb les sortides laborals, les assignatures de gestió que vam rebre durant el Grau en CAFE em van fer veure que era una bona sortida, ja que s’alineava amb el que a mi m’agradava i m’apassionava. A més, el fet de tenir de mentor durant el treball de fi de grau al professor Oriol Sallent em va permetre canalitzar perfectament les meves curiositats referents a la gestió esportiva i d’esdeveniments, i em va ajudar a definir la línia que volia seguir. Un tècnic d’esport planifica, desenvolupa i avalua una activitat esportiva des del principi fins al final i el fet de poder gestionar tot el procés sempre és molt gratificant.
- Quin és el teu dia a dia treballant pels Jocs Mediterranis?
El tècnic d’esports dels Jocs Mediterranis és el que s’encarrega de coordinar i planificar, juntament amb el Director de competició (Federació Espanyola) i sota la supervisió del Delegat tècnic (Federació Internacional), tots els aspectes referents a la competició i a la seu de la competició. En el meu cas, m’encarrego de les competicions de ciclisme, triatló, esquí nàutic, vela i mitja marató. Durant el meu dia a dia, em coordino amb les seus de competició de cada esport, amb aquests 2 agents i els diferents departaments dels Jocs del Mediterrani, perquè es pugui desenvolupar correctament tot el programa de competició.
- Què destacaries d’EUSES?
D’EUSES, a banda de les modernes instal·lacions de què disposa, en destacaria la distribució i la qualitat de les assignatures, ja que et permeten formar-te en els punts clau de les sortides professionals que aporta el grau en CAFE. A més a més, també destacaria la quantitat d’hores pràctiques que hi ha a les assignatures, que ajuden a assimilar els conceptes i posar-los en pràctica de forma similar a la vida real.
- Quin creus que és l’aspecte que t’ha ajudat més a desenvolupar la teva carrera professional?
L’aspecte que crec que m’ha servit més a l’hora de desenvolupar la meva carrera professional ha estat intentar aprendre de totes les persones que m’han envoltat fins a aquest moment, com ara professors, tutors de pràctiques i companys de feina. A mesura que vas compartint més experiències amb diferents tipus de persones et permet valorar si el que fas ho pots fer millor o d’una manera més efectiva. La formació rebuda, les experiències compartides, el treball en equip i les converses amb companys del teu àmbit són una part important a l’hora de desenvolupar la carrera professional.
També m’ha ajudat molt conservar les amistats que he compartit tant a nivell universitari com a nivell laboral al llarg dels anys, i assistir, sempre que es pot, a diferents activitats que organitza la universitat o els diferents organismes esportius per tal de seguir formant-me i conèixer diferents professionals del sector.
- Com valoraries el professorat?
El professorat d’EUSES és d’alt nivell i domina, a nivell expert, les matèries corresponents. Les classes estan enfocades cent per cent a la vida real i als aspectes importants per tal de ser un professional el més complet possible. Els professors et motiven, t’acompanyen durant tots els anys de formació, t’aconsellen i et guien per tal d’enfocar la teva carrera professional.