El Grau en Ciències de l’Activitat Física i Esport (CAFE) de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES-UdG) aposta per una formació teòrica-pràctica de qualitat i posada al dia, incorporant les darreres novetats tecnològiques i tendències del mercat. En aquest sentit, cal destacar l’assignatura de Recreació, Oci i Turisme (4t), impartida pel professor Josep Oriol Sallent, una matèria que ofereix un enfocament holístic de l’esport, incorporant l’àmbit del lleure.
El professor, Josep Oriol Sallent és Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i Esport i Doctor en Turisme, Dret i Empresa. També forma part del Grup de Recerca Organizational Networks and Innovation in Tourism (ONIT) de la Universitat de Girona (UdG). Del seu currículum professional, sobresurt la seva dilatada experiència en l’àmbit del turisme i l’esport, amb més de 10 anys treballant a empreses del sector a l’estranger. Actualment, compagina la seva tasca professional d’assessorament en aquests temes en l’àmbit de l’administració local i la gestió de la seva empresa d’organització d’esdeveniments esportius amb la docència al Grau en CAFE d’EUSES-UdG, on també coordina els Treballs Finals de Grau i les pràctiques. Properament, Sallent també cal destacar que s’encarregarà de la direcció del certamen Sea Otter Europe Costa Brava-Girona Bike Show, un dels festivals dedicats al ciclisme i als esports a l’aire lliure més grans i complets del món que se celebrarà a la primavera del 2017, del 2 al 4 de juny.
L’assignatura de Recreació, Oci i Turisme se centra en tres eixos temàtics: La recreació, el turisme i l’organització d’esdeveniments. Totes tres àrees es tracten individualment, però també es descobreixen els punts en comú. El paraigua que les engloba és l’oci, un dels àmbits més importants de les activitats físiques, especialment en aquesta època i societat en què vivim. Crear experiències significatives que aconsegueixin satisfer els objectius lúdics, socials i vivencials dels usuaris és un repte pel qual, cal una innovació constant i eines flexibles i adaptables. En aquest àmbit de l’oci, s’inclouen les activitats recreatives, sense objectiu merament competitiu o de salut, el turisme actiu i esportiu i els esdeveniments esportius.
Tal com comenta Josep Oriol Sallent, durant aquesta assignatura, els alumnes aprenen a organitzar activitats de gaudi, és a dir, esdeveniments principalment lúdics. D’altra banda, també s’inclou una part dedicada a l’àmbit del turisme, molt relacionada amb el context de les comarques gironines. D’aquesta manera, els estudiants aprenen a relacionar els conceptes d’activitats esportives amb el turisme, especialment amb l’actiu, adonant-se de les conseqüències que tenen l’organització de competicions esportives en aquest sector. Per exemple, es produeix un increment dels tour operadors o dels allotjaments en la zona on s’organitzen aquestes competicions.
Dins de la gran varietat de continguts que s’aborden a l’assignatura de Recreació, Oci i Turisme, Sallent també destaca que hi ha una part dedicada específicament a l’organització d’esdeveniments esportius. Aquí els alumnes porten a terme una aplicació molt pràctica de la teoria, aprenent les tècniques d’organització d’esdeveniments reals. Com per exemple: la Marató de TV3 amb l’Ajuntament de Salt, la jornada esportiva universitària a EUSES, el Festival d’esport i immigració o una sortida a la via verda. En definitiva, es tracta de diferents projectes reals, on els estudiants poden aplicar els coneixements que han anat assolint a casos reals.
Finalment, el professor Josep Oriol Sallent assenyala que l’assignatura que imparteix ofereix un ampli ventall d’oportunitats laborals. De fet, tal com comenta Sallent, l’esport és un àmbit amb moltes sortides professionals. Especialment, tot allò relacionat amb el rendiment, la salut i sobretot, amb el tema del lleure. Dins d’aquest món de l’oci, s’inclouen activitats recreatives en el medi natural o en contextos urbans; la majoria no són competitives; doncs, l’objectiu és que els participants gaudeixin i s’ho passin bé. Per exemple: actes d’animació sociocultural, animació esportiva en ciutats, en creuers, en càmpings o hotels i també, les activitats recreatives per a targets específics com: la tercera edat, adolescents, població en risc d’exclusió social, immigrants, etc. Per tant, engloba un àmbit molt gran, l’anomenat: esport per a tothom. En aquest sentit, tal com constata Sallent, les oportunitats de treball són molt àmplies.
Sens dubte, dins de les principals línies de treball de l’àmbit de l’esport: el rendiment, la salut, la docència, la gestió d’esdeveniments esportius i el lleure; cal dir que aquesta darrera àrea està creixent molt; doncs, estem immersos en la societat de l’oci, on cada vegada agafa un major protagonisme la vivència d’experiències i emocions.
Aposta per una formació completa i actualitzada, estudiant el Grau en CAFE a EUSES-UdG. En aquest enllaç, trobaràs més informació sobre l’assignatura de Recreació, Oci i Turisme que imparteix el professor, Josep Oriol Sallent.