L’Escola Universitària de la Salut i l’Esport ha tingut una destacada participació al XXVII Isokinetic Medical Group Conference “Football Medicine Outcomes”, que s’ha celebrat al Camp Nou els dies 2, 3 i 4 de juny. Els professors del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport Ernest Esteve, Jordi Vicens i Martí Casals hi han presentat diverses ponències en unes jornades que han aplegat la flor i nata de la medicina esportiva especialitzada en futbol.
Participació d’Ernest Esteve:
Títol: Prevalence, time-loss and severity of groin injuries: a full season prospective study in male football
Resum: S’han presentat dades d’un estudi que va incloure més de 400 jugadors de 17 equips de futbol masculis, 16 dels quals de la província de Girona. Aquest estudi ha permés quantificar quina és la proporció de jugadors que pateix dolor inguinal, incloent musculatura adductora, la símfisi púbica i la paret abdominal baixa. Alhora també ha permés descriure quina proporció d’aquests jugadors segueix jugant a futbol tot i tenir dolor. El principals resultats d’aquest estudi han demostrat que un de cada dos jugadors patirà dolor inguinal durant la temporada de futbol i un de cada deu jugadors, patirà dolor però seguirà jugant a futbol. També s’ha pogut conlcoure que els jugadors que pateixen dolor inguinal presenten limitacions en l’execució de moviment durant la pràctica esportiva i que aquestes limitacions semblen deteriorar-se al llarg de la temporada. Els professors d’ EUSES Ernest Esteve, Jordi Vicens i Martí Casals, formen part del grup d’investigadors d’aquest projecte.
Participació de Jordi Vicens:
Títol: “Eccentric hamstring strength is influenced by age and duration of previous injury in football players”
Resum: Va parlar de les dades obtingudes en el seu segon estudi de doctorat. Bàsicament analitzen com l’edat i la lesió prèvia (d’isquiotibials) estan relacionats amb la força excèntrica dels isquiotibials en 284 jugadors de futbol a principi de pretemporada. Troben que com més grans són els jugadors més dèbils es tornen (9% en 10 anys), i també que una lesió de més de 3 setmanes en la musculatura isquiotibial durant la temporada anterior provoca una disminució d’un 9% en la força excèntrica.
Participació de Martí Casals:
Títol: “Why is biostatistics important in Sports Science and Medicine?”
Resum: La presentació va consistir en explicar el nou rol i professió del Bioestadístic esportiu, les seves oportunitats i com poden ajudar a l’staff d’un club o equip professional a fer millors preguntes; i a posteriori, prendre millors decisions tenint en compte el rigor científic i altres consideracions metodològiques.