Els pròxims dies 5 i 6 d’octubre se celebrà el Congrés Internacional (ICCSS Congress) al FC Barcelona Stadium (Camp Nou). En aquest context, el professor del Grau en CAFE d’EUSES-UdG, Sergi Garcia presentarà la ponència: ‘Cardiorespiratory coordination: A new variable for testing training and fatigue effects’, en la qual, també han participat com a coautors, Pere Lluís Cerdà i Eduard Coll, dos alumnes de 4t del Grau en CAFE i s’ha treballat amb un grup de recerca de l’INEF de Barcelona i amb el FC Barcelona Innovation Grup.
Aquesta ponència inclou una sèrie de tres estudis recents i posa sobre la taula una nova variable a tenir en compte en les proves d’esforç màxim: la coordinació cardiorespiratòria. És a dir, mesurar el grau de coordinació entre el sistema cardiovascular i respiratori. Aquest indicador permet mesurar el grau de fatiga en l’entrenament d’atletes i esportistes. La seva utilització complementa variables clàssiques ja analitzades com: el consum d’oxigen, la freqüència respiratòria, la freqüència cardíaca… Ara bé, fins ara aquestes dades s’obtenien de forma aïllada. Per això, aquesta ponència planteja l’obtenció d’indicadors sobre com aquests sistemes es coordinen entre si. Fet que ens permet obtenir dades més reals; doncs, a la pràctica aquests sistemes funcionen coordinats.
En definitiva, aquesta nova variable permet obtenir informació sobre el nivell de coordinació dels sistemes cardiovasculars i respiratoris dels atletes i, per tant, sobre el seu estat de fatiga. S’ha comprovat que si els esportistes estan molt cansats, la coordinació entre el sistema respiratori i cardiovascular és baixa. En canvi si estan descansats, es produeix una millor coordinació. Finalment, cal assenyalar que el professor Sergi Garcia també està treballant en un estudi complementari sobre aquests indicadors titulat: ‘Anaerobic threshold or cardiorespiratory reconfigurations with workload accumulation?’.