L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la pràctica regular de 60 minuts d’activitat física diària per als infants i joves. Sens dubte, els beneficis de la pràctica regular d’exercici sobre la salut són múltiples. En aquest sentit, la Secretaria General de l’Esport, a través del Consell Català de l’Esport, ha impulsat l’elaboració del Pla Estratègic d’Esport Escolar a Catalunya per a la consolidació i l’increment de la pràctica d’activitats fisicoesportives dels infants i adolescents catalans.
Precisament, aquest informe vol posar sobre la taula les diferents maneres d’oferir l’esport escolar al nostre país i plantejar quines han de ser les pautes i actuacions a seguir, per potenciar l’esport escolar com un model d’educació integral que afavoreixi un estil de vida saludable en un marc de convivència i cohesió.
Segons dades extretes d’aquest document, actualment el 50% de la població escolar dedica part del temps del pati a realitzar activitat fisicoesportiva, i s’observa que el percentatge és més elevat a la primària -en el cas dels nois-, i cau fins al 15% en el cas dels nois de 16-18 anys, i fins al 3% en les noies. D’altra banda, el 51% dels escolars fan activitat fisicoesportiva organitzada en instal·lacions no escolars, davant el 21% que ho fan en instal·lacions escolars. Quant a les pràctiques espontànies, el 44% es realitzen en espais urbans i el 17% en espais naturals.
Així doncs, aquest Pla pretén posar en valor, visualitzar i proposar la creació de les condicions necessàries i suficients perquè els infants i adolescents catalans tinguin accés universal a l’esport escolar, a través d’una oferta variada i de qualitat d’activitats fisicoesportives, adaptada a les diferents etapes de desenvolupament personal i amb una complementarietat recíproca amb el model esportiu federat.
Els principals reptes a abordar que proposa aquest Pla són: garantir la pràctica de l’esport escolar, a tots els infants i adolescents de Catalunya, amb igualtat i sense cap discriminació per raó de gènere, aptitud, capacitat, procedència o situació socioeconòmica; millorar l’oferta d’activitats d’esport escolar fora de l’horari lectiu; establir un gran pacte nacional per l’esport escolar de Catalunya per tal de garantir la seva viabilitat i definir el marc de col·laboració i compromís entre la Generalitat de Catalunya, les administracions locals i els consells esportius.
Finalment, també proposa visualitzar i reivindicar el model que promou l’esport escolar compartint-lo de forma interactiva entre tots els seus agents: esportistes, tècnics, docents, directius i famílies, entre totes les entitats promotores: centres educatius, associacions, entitats i clubs, consells esportius, federacions, corporacions locals i Generalitat, i difonent-lo als mitjans de comunicació i a través de les noves tecnologies, per tal de fer-lo present de forma continuada en l’imaginari col·lectiu de la nostra societat.
En conseqüència, les principals línies estratègiques que es marca assolir aquest Pla de cara al 2020 són: una oferta d’activitats esportives escolars, fomentant una tipologia d’activitat fisicoesportiva de qualitat per a infants i adolescents que potenciï un treball coherent amb els valors de l’esport escolar, promovent activitats participatives, formatives i saludables, i adequades a l’edat, les inquietuds i motivacions dels practicants, i a les necessitats socioeconòmiques i educatives especials.
D’altra banda, també es proposen models de gestió i sinergies, aprofitant les estructures associatives existents en els centres educatius (AEE i AMPA) i en les entitats esportives, per tal d’organitzar i gestionar l’oferta d’activitats esportives extraescolars, des de la responsabilitat compartida amb els centres educatius. En aquest sentit, també cal potenciar els consells esportius com les principals entitats promotores de l’activitat esportiva d’àmbit escolar a Catalunya; millorar sinergies entre l’esport escolar i l’esport federat i facilitar la continuïtat de la pràctica esportiva en les transicions de les diferents etapes educatives. També, cal assenyalar que cal destinar més recursos econòmics, materials i humans, i potenciar la presència de l’esport escolar als mitjans de comunicació i a les xarxes socials.
En definitiva, el foment de l’esport esdevé clau per contrarestar el sedentarisme i la creixent obesitat infantil. Per això, documents com el Pla Estratègic d’Esport Escolar a Catalunya són fonamentals per tal d’impulsar l’activitat física, com a garant d’un bon estat de salut i de socialització entre els infants i adolescents.
En aquest enllaç, pots consultar el Pla Estratègic d’Esport Escolar i Universitari de Catalunya (PEUC) 2013-2020.