El Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES-UdG) et permet realitzar les pràctiques extracurriculars amb el primer equip del Girona FC. Aquest pràcticum forma part dels plans de formació de la Universitat de la Salut i l’Esport i centren els seus objectius a potenciar la formació complementària de l’alumnat universitari en els diferents àmbits de l’activitat física i de l’esport. Jordi Balcells, preparador físic del primer equip del Girona FC i tutor d’aquest pràcticum ens dóna els detalls.
Balcells ens va comentar que els alumnes aprenen a analitzar el tractament de dades de rendiment, obtingudes a través de plataformes digitals com per exemple, els dispositius GPS. En el dia a dia, els estudiants es distribueixen en grups de futbol base, filial i primer equip. Els estudiants situats en el grup base, acostumen a tenir una intervenció més directa amb l’equip a nivell de camp. En canvi, els que estan al primer equip ajuden en tots els temes de recopilació i tractament de dades, especialment, a l’hora de gravar els entrenaments. Per tant, no estableixen una participació directa amb el que és el grup; però sí que tenen un contacte directe amb tots els temes d’anàlisi de dades que ofereixen les plataformes digitals. Balcells també va subratllar la gran predisposició dels estudiants que, en tot moment, es van mostrar molt actius i participatius al llarg d’aquestes pràctiques. Els alumnes tenen l’oportunitat de conèixer in situ com es desenvolupa un equip professional en el seu dia a dia.
A més, a través de les seves propostes, fins i tot, es va detectar la necessitat d’una figura professional que es dediqués a gravar els entrenaments i fer un tractament de les imatges. Això va facilitar la incorporació laboral dels alumnes, un cop finalitzades les seves pràctiques.
En què consisteixen les tasques d’un preparador físic?
Pel que fa a la tasca de preparador físic, Jordi Balcells va assenyalar que les seves funcions se centren a controlar la càrrega d’entrenament, consensuant-la, prèviament amb l’entrenador, pactant-la i executant-la. Posteriorment, també es fa una valoració per determinar si s’està seguint el procediment adequat. Balcells va afegir que cal tenir en compte que aquesta feina implica un contacte molt directe amb els serveis mèdics del club. És a dir amb fisioterapeutes, readaptadors i metges, amb l’objectiu de veure l’evolució dels futbolistes i la readaptació després d’haver patit una lesió. En aquest sentit, comenta que en tractar-se d’un Club que dins del futbol professional té una estructura modesta, tots s’encarreguen de fer algun tipus de tasca que va més enllà de les típiques del preparador físic. Com per exemple, fer anàlisi de vídeo dels rivals. En aquest sentit, va destacar que els dispositius GPS han obert un ampli ventall d’anàlisi de dades per entendre com funciona un entrenament.
Finalment, Jordi Balcells dóna una recomanació als alumnes d’EUSES. En la seva opinió estudiar la branca d’alt rendiment permet tenir un coneixement molt més profund de l’esport en si, a nivell pràctic, científic i d’investigació. Per Balcells estudiar la doble titulació en CAFE i Fisioteràpia, que s’imparteix al Campus de Salt, és essencial pels estudiants que vulguin convertir-se en futurs readaptadors, doncs, els permet abordar els dos vessants el de l’esport i la salut.
En definitiva, les pràctiques del Grau en CAFE d’EUSES-UdG et permeten entrar en contacte amb la realitat de la professió. Aposta pel teu futur, estudiant a la Universitat de la Salut i l’Esport.