L’itinerari formatiu del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES-UdG) incideix en una formació holística i transversal, a través d’assignatures directament relacionades amb les demandes del mercat laboral. En aquest sentit, Adrià Martín, Director del Grau en CAFE a EUSES-UdG assenyala que la versatilitat de continguts tractats, al llarg d’aquests estudis, permet als graduats i graduades poder dedicar-se a àmbits tan diversos com: la gestió esportiva, l’educació, el rendiment esportiu o la salut.
De la mà d’Adrià Martín, coneixerem amb detall aquests quatre grans àmbits professionals del graduat en CAFE. En primer lloc, Martín se centra en l’àmbit de la gestió esportiva, un sector que abasta des de la direcció esportiva, incloent-hi la planificació i gestió de tots els recursos humans i materials d’una entitat esportiva; la gestió d’instal·lacions esportives municipals o privades i la coordinació d’esdeveniments esportius, un sector en alça a tot Catalunya.
En aquest context, tampoc es pot deixar de banda la comercialització de l’esport, a càrrec de grans empreses com Nike o Dechathlon. Tot i que és un dels àmbits més desconeguts pels estudiants, cal dir que també és una de les sortides professionals de futur de molts dels titulats en CAFE. En l’esfera de la gestió esportiva, també cal incloure les tasques de consultoria o assessorament esportiu. És a dir, totes aquelles empreses que ofereixen serveis d’assessorament a clubs o entitats esportives.
Un altre àmbit molt comú, tal com comenta Adrià Martín és el de l’educació. En aquest cas, és necessari realitzar un Màster de Formació de Professorat que permet els alumnes accedir a l’ensenyament i treballar com a professors d’educació física tant a secundària, com a ensenyaments esportius diversos, Cicles formatius de Grau Mig o Superior, activitats extraescolars, etc.
La tercera branca d’ocupació és la relacionada amb el rendiment esportiu, una de les més conegudes pels estudiants de CAFE. Segons Martín, una de les figures principals, en aquest àmbit, és la del preparador físic, encarregat de planificar, dissenyar i analitzar l’entrenament dels esportistes. Es tracta d’un professional que treballa de manera pluridisciplinària amb entrenadors, fisioterapeutes, equip mèdic, nutricionistes, entre altres. En aquesta mateixa línia, també cal esmentar la professió de readaptador de la competició esportiva, que permet a l’esportista tornar a la competició amb millor qualitat i garanties. Es tracta d’un àmbit a mig camí entre la salut i l’esport. En aquest sentit, Martín destaca l’estreta col·laboració amb els fisioterapeutes.
La quarta sortida professional és la vinculada amb la salut. Aquí apareix amb força la professió de prescriptor de l’exercici físic, una figura creada per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un professional que treballa al costat d’un metge de capçalera, d’un equip d’infermeria, fent el seguiment dels pacients derivats de l’ambulatori. En aquest àmbit, també, cal esmentar el creixent protagonisme del fitness, on apareixen figures com l’entrenador personal o el tècnic de sala de fitness, d’activitats dirigides, etc. Tot plegat amb l’objectiu de treballar per a la millora de la salut dels usuaris d’una determinada instal·lació esportiva.
Finalment, el Director de Grau, Adrià Martín també assenyala l’aparició de nous sectors emergents en l’esport com: la recerca aplicada a l’activitat física i l’esport, un dels puntals en l’àmbit universitari i el protagonisme de les noves tecnologies aplicades a l’entrenament, gràcies a la col·laboració amb ENTI-UB, la Universitat del Videojoc. En aquest sentit, Martín també fa esment a la formació conjunta que porten a terme amb ENTI-UB i la Harvard Medical School: els cursos de Serious Games for Health and Sport que permeten aprofundir en l’aplicació de les noves TIC en l’àmbit de la salut i l’esport, incrementant l’assoliment d’objectius.
Tria una formació multidisciplinària que amplia els teus horitzons professionals; estudiant el Grau en CAFE a EUSES-UdG.