La professora del Grau en CAFE a EUSES Salt i membre del PHAS research, Glòria Rovira ha publicat l’estudi: ‘A la recerca del benestar holístic, pràctica de l’atenció plena’, publicat a la revista ‘Tàndem, Didàctica de l’Educació Física’. L’estudi planteja una interessant reflexió sobre el paper de l’exercici físic conscient en el nostre benestar personal i social, i sobre la capacitat d’autoconeixement o introjectiva que tots i totes tenim i podem desenvolupar i entrenar.
Al llarg de la història, persones il·lustres com Thérèse Bertherat, Gerda Alexander, Mathias Alexander, Moshe Feldenkrais o Joseph Pilates, gràcies al dolor causat per una malaltia o una lesió, van explorar la manera d’alleujar o eliminar el seu malestar a través de l’exercici físic conscient. Fruit d’aquesta recerca, van crear les seves pròpies tècniques o mètodes, com: l’antigimnàstica, eutonia, tècnica Alexander, mètode Feldenkrais i Pilates.
Cal esmentar totes aquestes tècniques com tantes altres com el ioga, el tai-txi, el txi-kung o la meditació; doncs, es tracta de pràctiques motrius introjectives. Totes elles estimulen l’autoconeixement, la cura d’un mateix i el benestar a través de la pràctica conscient d’exercicis de respiració, estiraments, postura o meditació, facilitant la percepció en l’aquí i ara.
En aquest enllaç, pots llegir al complet l’estudi de Glòria Rovira.