Adrià Martín, director del Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport del campus de Salt l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport ens explica, en aquesta entrevista, com estan funcionant les classes online i també com ha estat l’adaptació a les noves metodologies tant dels professors com dels alumnes. Adrià Martín es llicenciat en CAFE i Màster en Ciències Polítiques per la UAB. Forma part del comitè d’experts i expertes de l’Observatori Català de l’Esport, es membre de la junta directiva de l’Associació Espanyola d’Investigació Social Aplicada a l’Esport (AEISAD) i està realitzant actualment la tesi doctoral “Factors de la política esportiva que condueixen a l’èxit internacional de l’esport paralímpic”.
Com estan anant les classes online?
Estan funcionat amb normalitat. És una situació nova i com a tal ens hem hagut d’adaptar tots plegats, tant el professorat, com l’alumnat com el personal investigador. Però aquesta nova etapa ens permet identificar també noves oportunitats de nous sistemes d’aprenentatge, nous mètodes… i això fa que tots, en aquest nou procés d’adaptació, d’alguna manera estiguem creixent. De moment estem tenint una valoració molt positiva d’aquestes classes virtuals. A l’EUSES hem adquirit una llicència per a la plataforma Zoom i en aquests moments les classes s’estan desenvolupant a través d’aquesta plataforma i permet interactuar amb l’alumnat de tu a tu.
Quines sensacions tenen per part del professorat?
Per als docents està essent una situació contextual diferent tenint en compte que les classes es realitzen de manera virtual. I no només les classes, sinó també el seguiment, les tutories, resoldre els dubtes que tenen els estudiants… I això està suposant també un repte. En aquests moments portem ja unes setmanes en situació no presencial i això fa que molts dels professors hagin hagut d’adaptar-se a aquesta nova realitat. Aleshores, això ens està permetent d’alguna manera conèixer altres formats, altres maneres de donar classe, altres maneres de plantejar les activitats i tasques. Crec que ens estem sortint i estem molt contents amb tota la implicació del professorat i crec que tots junts podrem sortir d’aquesta situació garantint un bon procés d’aprenentatge.
Quines sensacions tenen per part de l’alumnat?
Per a ells també és un repte ja que moltes de les assignatures es realitzaven en un context pràctic, de camp, de pista o de piscina. I en aquests moments ens trobem que aquests continguts s’estan donant en un format virtual. Això fa que els estudiants també s’hagin hagut d’adaptar de manera ràpida i agafar també més autonomia en el seu procés d’aprenentatge. Estem molt contents amb la seva implicació dins aquesta situació complexa perquè estem rebent molt bona predisposició i participació. Es un context d’oportunitats i tots n’estem aprenent.
En què li ha canviat a vostè el dia a dia com a director del Grau?
Particularment, estic vivint aquesta situació com un repte sobretot professional. Estic aprenent nous sistemes de treball, nous sistemes per desenvolupar la docència i també a nivell de reunions. D’alguna manera, aquesta difícil situació ens està obligant a sortir de la nostra zona de confort i això provoca que tinguem nous aprenentatges. Per tant, està essent positiu. Un aspecte que m’emporto per exemple seria el tracte cada cop més proper amb l’estudiant: hem establert reunions setmanals amb els delegats, un grup de whatsapp per interactuar de manera més ràpida per aspectes més urgents… Aquest apartat crec que es un element positiu de tota aquesta situació contextual. I en contextos adversos hem d’aprofitar aquestes oportunitats per aprendre noves formes de fer.
Quin consell donaria actualment als estudiants del grau?
M’agradaria enviar el missatge als alumnes de CAFE que ara ens estan apareixent noves oportunitats que les hem d’aprofitar. Som plenament conscients que estem demanant més autonomia i més capacitat de treball als estudiants, però han de pensar que es en benefici propi. És un moment perquè l’alumnat adquireixi nous coneixements i més competències. I aquesta situació que és un entrebanc que tenim en aquests moments, ens ha de suposar per a tots nosaltres un repte i un motiu de creixement. Per tant, animo a tots els estudiants a seguir creixent en aquesta situació.