Màster Raonament Clínic en Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica | Euses
UDG

Campus de Salt

UDG UDG

Campus de Salt

Màster en Raonament Clínic en Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica

Presentació

Aquests darrers anys, la fisioteràpia ha fet un pas evolutiu de gran magnitud, i ha passat de ser una pràctica clínica que es limitava a executar peticions d’altres professionals a convertir-se en una disciplina amb criteri propi basat en l’evidència. Això ha suposat un gran desenvolupament dins de la professió que obliga el fisioterapeuta a tenir una base sòlida en raonament clínic abans, durant i després d’aplicar qualsevol tècnica de tractament.

L’habilitat en la presa de decisions es construeix gràcies al procés cognitiu que permet avaluar i gestionar els problemes clínics d’un pacient, establir relacions causals i lògiques necessàries entre ells a través del reconeixement de patrons i extreure’n conclusions. És el que es coneix com a raonament clínic. La correcta integració dels diferents aspectes que formen el raonament clínic en fisioteràpia donarà lloc a una pràctica clínica eficient que es traduirà en una millora en la qualitat assistencial.

 

Descarrega’t el tríptic

Inscriu-te

Objectius

Objectiu general:

 • Dotar el fisioterapeuta de les capacitats necessàries per poder aplicar correctament el raonament clínic en l’abordatge d’un pacient amb afeccions neuromusculoesquelètiques.

Objectius específics:

 • Mostrar les eines del coneixement teòric i pràctic per a poder desenvolupar el procés de valoració d’un pacient amb afeccions neuromusculoesquelètiques.
 • Instruir el fisioterapeuta en la detecció i identificació de situacions de risc durant el procés de valoració.
 • Formar el fisioterapeuta en la realització d’estudis biomecànics i funcionals, i integrar els coneixements adquirits en la seva pràctica clínica.
 • Incorporar l’ecografia i la interpretació de les proves d’imatge al raonament clínic com una eina del fisioterapeuta per a la valoració i el seguiment de lesions de les estructures neuromusculoesquelètiques.
 • Dotar el fisioterapeuta d’excel·lència en la capacitat d’entendre, valorar i controlar el procés d’avaluació i disseny de tractament d’un pacient amb lesions neuromusculoesquelètiques.
 • Reflexionar críticament sobre el coneixement relacionat amb la fisioteràpia en l’àmbit del sistema neuromusculoesquelètic.

Consulta tot el pla d’estudis en aquest enllaç.

A qui va dirigit

A fisioterapeutes interessats en les afeccions neuromusculoesquelètiques.

Requisits d'admissió

Titulació universitària en Fisioteràpia* * La Comissió d’Admissions considerarà l’admissió d’aquells estudiants que, tot i no tenir el títol en el moment de fer la preinscripció, estigui previst que l’hagin obtingut quan s’iniciï el Màster.

Programa

 1. Raonament clínic en fisioteràpia
 2. Estudis de dissecció anatòmica aplicats a la fisioteràpia
 3. Valoració analítica neuromusculoesquelètica i aproximació a l’abordatge terapèutic
 4. Valoració global neuromusculoesquelètica i aproximació a l’abordatge terapèutic
 5. Estudis biomecànics, ortopodològics i posturals
 6. Estudi per la imatge de les estructures neuromusculoesquelètiques
 7. Integració de les disfuncions viscerals en les afeccions neuromusculoesquelètiques
 8. Fonaments bàsics de la recerca en fisioteràpia
 9. Treball Final de Màster

Consulta tot el pla d’estudis en aquest enllaç.

Metodologia

Cada assignatura consta d’una part teòrica i una part pràctica. La part teòrica integra exposicions magistrals i continguts online, sobre els quals es treballarà amb l’ajuda d’exercicis pràctics i resolució de problemes amb discussió de casos clínics i simulació de situacions reals. La metodologia docent de la part pràctica variarà en funció de la temàtica dels continguts. Adoptant el rol de fisioterapeuta-pacient es posaran en pràctica valoracions biomecàniques i funcionals, s’efectuaran ecografies i es realitzaran les maniobres d’exploració i valoració. En els mòduls d’anatomia es faran estudis sobre cadàver.

Idioma

Català, espanyol i anglès.

Sistema d'avaluació

Per tal d’assolir la titulació caldrà obtenir una nota mínima de 5 en cadascun dels blocs de les activitats avaluadores programades.

 • Exercicis i qüestionaris de les diferents assignatures (presencials i online): 50 %
 • Treball de final de màster: 50 %
 • Assistència mínima del 80 % a les sessions presencials

Lloc de realització

EUSES (Escola Universitària de la Salut i l’Esport) – Francesc Macià, 65, 17190, Salt (Girona).

Titulació

Màster en Raonament Clínic en Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica per la Universitat de Girona

 

Places

30

Direcció

Pere Iglesias. Diplomat i graduat en Fisioteràpia. Màster d’Aprofundiment en la Dissecció Anatòmica i Estudis Avançats del Cos Humà. Coordinador de la formació continuada i de postgrau de Fisioteràpia i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport d’EUSES. Professor al grau de Fisioteràpia d’EUSES.

Professorat

Maria Caridad Bagur. Llicenciada i doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Diplomada en Fisioteràpia. Professora a la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya.

Raúl Beltrán. Diplomat en Fisioteràpia. Màster d’Aprofundiment en la Dissecció Anatòmica: Estudis Avançats del Cos Humà. Osteòpata DO. Docent a l’ECO de Barcelona i Santiago de Compostel·la.

Aida Cadellans. Diplomada i graduada en Fisioteràpia. Màster d’Investigació Translacional en Fisioteràpia. Professora al grau de Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya.

Anna Carrera. Doctora en Medicina. Professora titular del Departament d’Anatomia i Embriologia Humana de la Facultat de Medicina de la UdG. Membre del Grup d’Investigació d’Anatomia Clínica, Embriologia i Neurociència de la UdG (NEOMA).

Rafel Donat. Diplomat en Fisioteràpia. Màster en Tecnologia Educativa. Doctor en tecnologia educativa e-learning i gestió del coneixement. Professor als graus de Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa UVic-CCC, de la Universitat Internacional de Catalunya i d’EUSES-UdG.

Montserrat Girabent. Llicenciada en Matemàtiques i doctora en Estadística. Professora de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya.

Francesc Xavier Guilayn. Diplomat i graduat en Fisioteràpia. Professor associat d’anatomia i biomecànica a la Facultat de Medicina de la UdG.

Leandro Gutman. Llicenciat en Cinesiologia i Fisiatria. Exprofessor al grau de Fisioteràpia d’EUSES-UB. Especialista en teràpia manual (concepte Maitland) i en el tractament dels trastorns de l’ATM.

Pere Iglesias. Vegeu apartat Direcció.

Daniel Marcos. Graduat en Fisioteràpia. Màster en Salut i Esport, en l’especialitat de rehabilitació i readaptació. Professor del grau de Fisioteràpia d’EUSES-UdG.

Salvador Pedraza. Doctor en Medicina, especialista en radiologia i neuroradiologia. Director del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Director de publicacions de la Sociedad Española de Radiología Médica (SERAM). Professor al grau de Fisioteràpia d’EUSES-UdG.

Anna Prats. Llicenciada i doctora en Biologia. Coordinadora de recerca d’EUSES-UdG. Docent al grau de Fisioteràpia d’EUSES-UdG. Investigadora principal del projecte PEHC (Physical Activity Health and Children) d’EUSES i investigadora del Grup d’ontogènia de la síndrome metabòlica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona.

Miquel Puig. Graduat en Fisioteràpia. Màster en Investigació Translacional en Fisioteràpia. Professor al grau de Fisioteràpia d’EUSES-UdG.

Inés Ramírez. Doctora en Fisioteràpia i psicòloga. Professora en els graus de Fisioteràpia d’EUSES-UB i de Blanquerna-URL. Professora conferenciant a la Universitat Internacional de Catalunya i a EUSES-UdG. Codirectora de RAP Barcelona, Centre de reeducació abdominopelviana. Coordinadora de la Unitat de Rehabilitació del sòl pelvià de l’Institut Mèdic Tecnològic.

José Ramírez. Diplomat en Fisioteràpia. Màster en Fisioteràpia i Evidència Científica. Professor del grau en Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya. Cofundador i president de la Asociación Mezierista Iberoamericana de Fisioterapia (AMIF). Representació a Espanya i als països iberoamericans del mètode Mézières per l’AMIK (Association Mézièriste Internationale de Kinésithérapie).

Francisco Reina. Doctor en Medicina. Professor titular del Departament d’Anatomia i Embriologia Humana de la Facultat de Medicina de la UdG. Membre del Grup d’Investigació d’Anatomia Clínica, Embriologia i Neurociència de la UdG (NEOMA).

Juan Ramon Revilla. Diplomat en Fisioteràpia. Màster en Fisioteràpia i Evidència Científica. Professor del grau en Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya. Cofundador i president de la Asociación Mezierista Iberoamericana de Fisioterapia (AMIF). Representació a Espanya i els països iberoamericans del mètode Mézières per l’AMIK (Association Mézièriste Internationale de Kinésithérapie).

Xavier Sala. Diplomat en Fisioteràpia. Màster en Prevenció de Riscos Laborals. Professor al grau en Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa UVic-CCC. Membre de l’equip de formadors de Travell&Simons com a especialista en el tractament del dolor miofascial.

 

*La direcció es reservarà el dret de fer canvis en l’equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, tot garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.

Durada, Calendari i Horari

60 ECTS* (180 h presencials)

*1 ECTS = 25 hores de treball de l’estudiant (hores presencials i de treball personal).

 

Del 19 d’octubre de 2019 al 4 de novembre de 2020

 

Sessions a EUSES: 19 – 20 d’octubre, 16 – 17 de novembre i 14 – 15 de desembre de 2019; 18 – 19 de gener, 1 – 2 i 15 – 16 de febrer, 14 -15 de març, 18 – 19 d’abril, 16 – 17 de maig i 13 – 14 de juny de 2020

Horari: dissabte de 09.00 a 14.00 h i de 15.30 a 20.30 h, i diumenge de 09.00 a 15.00 h

 

Seminaris de dissecció a la Facultat de Medicina de la UdG: 9 de novembre i 7 de desembre de 2019 i 11 de gener i 25 d’abril de 2020.

Horari: dissabtes de 09.00 a 14.00 h

Preu i Finançament

4.850 €* [970 € de preinscripció + despeses de finançament + matrícula finançada**: 3.880 € a pagar en quotes].

En cas de no aconseguir plaça, es retornarà l’import de la preinscripció.

Descomptes:

 • 30% de descompte: centres de pràctiques externes vinculades a EUSES (màxim 10 places)
 • 10% de descompte: membres d’EUSES alumni

Possibilitat de finançar el pagament de la matrícula en quotes. Per a més informació, podeu consultar la nostra pàgina web.

 

*Inclou una assegurança d’accidents. No inclou les taxes d’expedició del títol de la UdG.

**Condicions subjectes a les fluctuacions del mercat.

 

<FORMACIÓ BONIFICABLE PER A L’EMPRESA. CONSULTEU-NOS COM GESTIONAR-HO.>

Preinscripció i Matrícula

Per inscriure’s cal emplenar el full d’inscripció a través de la web (www.fundacioudg.org).

Preinscripció: a partir del 3 de juny i fins a un mes abans de l’inici del curs. En un termini màxim de 7 dies des de la data d’inscripció cal haver realitzat el pagament de 970 € que es restarà de l’import de la matrícula, i que dóna dret a reserva de plaça.

Matrícula: per tal que sigui efectiva caldrà haver realitzat el pagament com a màxim 20 dies abans de l’inici del curs Documentació que s’ha de presentar per realitzar la matrícula:

 • Fotocòpia del DNI i fotocòpia compulsada del títol universitari (o del resguard).
 • Documentació addicional: CV i carta de motivació.

Serveis

La Fundació ofereix diversos serveis als seus alumnes: carnet d’estudiant, Intranet docent “La Meva UdG”, accés a les biblioteques de la UdG, accés a les activitats formatives del Servei de Llengües Modernes, accés a les diferents activitats que organitza el Servei d’Esports de la UdG, UdG Alumni, pràctiques en empreses i institucions i allotjament.

FITXA TÈCNICA Nom de l'estudi | Màster en Raonament Clínic en Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica
Branca de coneixement | Ciències de la Salut
Durada | 1 any
ECTS | 60 / 225 hores presencials
Títol a què dona dret | Màster en Raonament Clínic en Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica per la Universitat de Girona
Idioma | Català, castellà i anglès
Vols més informació?

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable ESCOLA SALUT I ESPORT, S.L. +info
Finalitats
 • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
 • Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
Vols més informació?

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable ESCOLA SALUT I ESPORT, S.L. +info
Finalitats
 • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
 • Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
ELS NOSTRES CAMPUS
Fes un recorregut a través dels nostres Campus,
amb la millor formació especialitzada i continuada en la salut i l'esport.
EUSES
Campus de Salt
Carrer Francesc Macià, 65. 17190 Salt (Girona)
T. 972 405 130 - F. 972 400 781
info@euses.cat
© 2020 ® Euses Escola Universitària de la Salut i l´Esport. Centre adscrit a la Universitat de Girona i a la Universitat Rovira i Virgili