UDG

Campus de Salt

UDG UDG

Campus de Salt

Curs d’exercici terapèutic en les malalties neurodegeneratives

2021 - 2022

Presentació

Les malalties neurodegeneratives suposen un repte per als sistema sanitari i per a la societat. L’augment de la incidència d’algunes d’elles degut a l’envelliment de la població i el caràcter crònic amb una evolució cap a una discapacitat creixent suposen un desafiament en el seu abordatge.

Els fisioterapeutes que treballen en el camp de la neurorehabilitació no només han de buscar l’efectivitat del tractament simptomàtic, sinó també assegurar que aquest tractament tingui un impacte en el nivell d’activitat i participació dels afectats a llarg termini. Buscar fórmules que facilitin l’adherència al tractament i la capacitat d’automaneig de símptomes pot ser la clau per empoderar als pacients i aconseguir una millora real en la seva qualitat de vida.

En la última dècada hem assistit a un canvi de paradigma en el tipus de procediments terapèutics emprats en les patologies neurològiques, evolucionant cap a una perspectiva on el pacient esdevé actiu i autònom a través l’esport adaptat o l’exercici terapèutic. Les evidències publicades mostren que l’activitat física és beneficiosa tant en maneig de símptomes com en la prevenció de les complicacions derivades de la inactivitat.

Conèixer les alternatives d’exercici terapèutic més adients per les característiques de les diferents patologies neurodegeneratives en els diferents moments evolutius dotarà als professionals d’una nova i àmplia perspectiva, encara per explorar.

Metodologia

A les classes s’alternaran els continguts teòrics basats en les evidències publicades i en la pràctica clínica amb l’aplicació pràctica d’algunes de les tècniques o protocols explicats.

Objectius

Dotar al fisioterapeuta del coneixement necessari per a poder prescriure i aplicar programes d’exercici terapèutic en les patologies neurodegeneratives més freqüents, adaptades al moment evolutiu del pacient.

Títol a què dona dret

Certificat d’assistència. No hi ha avaluació específica però caldrà acreditar una assistència presencial al 80% de les hores del curs.

Requisits d’admissió

Dirigit a Fisioterapeutes i estudiants de 4t de Grau en Fisioteràpia

Descarrega’t el díptic

Continguts

Les malalties neurodegeneratives. Introducció i característiques fisiopatològiques de les malalties neurodegeneratives més freqüents: Demències, Malaltia de Parkinson, Esclerosi Lateral Amiotròfica i Esclerosi Múltiple.

Exercici terapèutic en la malaltia de Parkinson. Proposta d’abordatge en els trastorns de l’equilibri i la coordinació, en base a les evidències publicades i la pràctica clínica.

Exercici terapèutic en les demències. Proposta d’abordatge davant els problemes relacionats amb l’esquema corporal, la memòria i l’atenció, en base a les evidències publicades i la pràctica clínica.

Exercici terapèutic en l’Esclerosi Múltiple. Treball de la resistència a la fatiga i l’entrenament de la marxa, en base a les evidències publicades i la pràctica clínica.

Exercici terapèutic en l’ Esclerosi Lateral Amiotròfica. Treball de la consciència corporal i la mobilitat toràcica a través de tècniques específiques, en base a les evidències publicades i la pràctica clínica.

Altres eines terapèutiques en pacients afectes de malalties neurodegeneratives. Telerehabilitació, GamingRehabilitation i altres recursos terapèutics multimèdia.

Equip docent

Carme Santoyo Medina
Diplomada en Fisioteràpia i Llicenciada en Psicologia. Màster en Investigació en Medicina Clínica. Fisioterapeuta i coordinadora de l’àrea de fisioteràpia a la Unitat de Neurorehabilitació del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), treballa per a la Fundació Esclerosi Múltiple des del 1996. Professora de Grau i Postgrau de Fisioteràpia a la FCS Blanquerna (1998-2018) i professora de l’assignatura “Neurological Physical Therapy” al Grau Internacional de Fisioteràpia d’EUSES Bellvitge des del 2017. Docent en el Màster en Neurofisioteràpia de la FCS Blanquerna (URL), en el Màster de Neuroimmunologia de la UAB i en nombrosos congressos nacionals i internacionals. Coordina el Special Interest Group in Mobility del RIMS (Rehabilitation in Multiple Sclerosis) de l’European Network for Best Practice and Research des del 2018 i ha participat en nombrosos projectes de recerca multicèntrics i publicacions en revistes indexades.

https://orcid.org/0000-0002-3434-0973

Direcció i Coordinació
Sr. Pere Iglesias (piglesias@euses.cat)

Data, horari i lloc

13 de febrer i 13 de març de 2021

Dissabtes
de 09:00 a 14:00h
de 15:30 a 20:30

EUSES, Escola Universitària de la Salut i l’Esport
C/ Francesc Macià, 65 | 17190 Salt (GIRONA)

FITXA TÈCNICA Nom de l'estudi | Exercici terapèutic en les malalties neurodegeneratives
Tipus | Curs
Durada | 20 hores lectives
Data d'inici | 13 de febrer i 13 de març de 2021
Vols més informació?

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable ESCOLA SALUT I ESPORT, S.L. +info
Finalitats
  • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
  • Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
Vols més informació?

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable ESCOLA SALUT I ESPORT, S.L. +info
Finalitats
  • Gestió de les peticions realitzades a través del web.
  • Elaboracions de perfils i enviament de comunicacions informatives. +info
Drets Accedir, rectificar, suprimir i oposar-se, així com altres drets, com s’explica en la “Informació Addicional”. +info
Informació
Addicional
Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en el revers d’aquesta clàusula. +info
ELS NOSTRES CAMPUS
Fes un recorregut a través dels nostres Campus,
amb la millor formació especialitzada i continuada en la salut i l'esport.
EUSES
Campus de Salt
Carrer Francesc Macià, 65. 17190 Salt (Girona)
T. 972 405 130 - F. 972 400 781
info@euses.cat
© 2021 ® Euses Escola Universitària de la Salut i l´Esport. Centre adscrit a la Universitat de Girona i a la Universitat Rovira i Virgili